Afsavning af råbuk

Overvejer du at save i dit trofæ?

Man kan ikke sige at der er en korrekt måde for afsavning af råbuk trofæet, det er op til den enkelte jæger at afgøre hvordan trofæet skal præsenteres i hjemmet eller jagthytten. Historisk har der været en tendens til at der afsaves mindre og mindre af kraniet, hvor mange idag ikke ønsker at save noget af kraniet efter afkogning.  Så længe trofæet ikke afsaves er der flere monterings muligheder hvad enten man fortrækker trofæplader eller stativer.

Men inden du begynder at save i dit trofæ er det vigtigt at afgøre om det skal opmåles i henhold til CIC regler. Når der ønskes opmåling er det bedst at aflevere trofæet, som vist på billedet nedenfor uden afsavning og vide at der altid fratrækkes 90 gram på vægten.

Hvis du aligevel vælger at save trofæet inden opmåling er det vigtigt at lægge linjen korrekt ellers kan man stadig risikere at der fratrækkes 65 gram og det kan nemt betyde at trofæer ikke opnår medalje.

Derfor anbefaler jeg at aflevere trofæet direkte til opmåling, når trofæet er tørt. Hvis trofæet opnår medalje vil jeg anbefale at montere trofæet direkte på trofæplade eller at præsentere det på et stativ. For hvorfor save i et smukt trofæ, når det ikke er nødvendigt og det kan vises frem uden ekstraarbejde.

Opsummering

Korrekt afsavning : 0 minus 

Afsavning med mere kranie: minus 65 gram

Fuld kranie: 90 gram

 

Cic opmålingsregler

Regler for vurdering og opmåling af trofæer er oprindelig fra 1937, hvor  man ved den International Hunting Expo i Berlin for første gang brugte en CIC formel. Formlerne er efterfølgende revideret i 1954 og udbredt til næsten hele verden.

Du kan læse mere om CIC og deres internationale regler på deres hjemmeside, se her.

afsavning af råbuk kranie i henhold til praksis og CIC

Her kan du læse mere om aldersbedømmelse af buk.