Grandel eller grandeler​

Grandel eller grandeler​ fra krondyr

Grandel eller grandeler​ findes på kronvildt, sika vildt og råvildt. Men er mest kendt fra krondyr, idet grandelerne forekommer hyppigst på både kronhind, kronhjort og kalv. De fleste krondyr har et sæt grandeler. Hvorimod kun nogle få procent af bestanden af råvildt har grandeler. 

Grandeler er et par ekstra tænder, som sidder ud fra siden i overkæben.

De smukkeste grandeler komme fra kronvildt, som kan være helt marmoragtige med flotte emaljehvid overflade til lidt gullige. De flotteste er næsten dråbeformet og har en størrelse på 4-6 mm i diameter og omkring 20 mm høje. 

Grandel fra råvildt

Grandel fra råvildt forekommer sjælden – kun nogle få procent af bestanden har grandel i overmunden. Grandeler fra rådyr er ikke så attraktiv på grund af størrelsen, som kun er cirka 2 mm eller som en gammeldags tændstik.

Grandeler fra råvildt er ikke i fokus hos de fleste jægere dels fordi der ikke er tradition for at samle dem og dels fordi mange jægere ikke er opmærksom på grandelerne i overmunden. I nogle tilfælde er grandelerne skjult under tandkødet og bliver derfor ikke opdaget.

Grandel som jagttrofæ

Grandel som jagttrofæ er udbredt fra krondyr og samles på trofæplade eller bruges som smykke. På den måde er grandel fra kronvildt ligesom geviret et trofæ for jægeren og bliver et eftertragtet samleobjekt.