Montering af opsats på plade

Montering af opsats på plade
Montering af opsats på plade er den sidste opgave inden man kan nyde trofæet og tænke tilbage på de gode minder, som kommer frem i erindringen om den fantastiske jagtoplevelse.
 
Montering af opsats på plade kan gøres på flere måder og afhængig af erfaring kan du vælge mellem:
 
  • Montering med beslag på bukkeplade med forboret hul.
  • Montering med skruer på bukkeplade (kræver erfaring).
 
Monteringen med beslag forudsætter at opsatsens overkæbe er afsavet, ellers kan den monteres med skrue eller sættes på TrophyPlates.dk elegante bukkestativ.
 

Størrelse på bukkeplade

Størrelse på bukkeplade afhænger af hvor meget du afsaver af opsatsen. Snittet kan laves på flere måder, og der er en tendens til at afsave mindre og mindre af opsatsen. Klik her hvis du vil læse mere om hvordan du kan afsave opsatsen
En del af de bukkeplader jeg tilbyder kan fås i 2 størrelser afhængig af hvordan opsatsen er afskåret.
  • Vælg en ‘stor’ plade hvis opsatsen er afsavet i en ret linje fra underkanten af øjenhulen. Her er det meste af kraniet bevaret samt hele næsebenet.
  • Vælg en ‘lille’ plade hvis opsatsen er afsavet i en ret linje fra første halsvirvel til under midten af øjenhulen.

 

Montering med beslag på bukkeplade

Montering af opsats med beslag på bukkeplade

Montering med beslag på bukkeplade med forboret hul er den hurtigste og nemmeste måde og kan gøres af alle uden erfaring. Med beslaget er det muligt at justere højden af opsatsen på pladen og dermed kan man nemt placere opsatsen i lige den position man ønsker. Jeg foretrækker at justere højden sådan at næsebenene slutter et lille stykke inde på kanten af pladen. Afhængig af størrelsen på pladen og afsavningen af opsatsen kan det betyde at nakkeknuden sidder til overkant eller hænger lidt ud over.
Sæt skruen igennem pladen og placer bukkebeslaget med de længste ben ned mod plade og skru den en eller 2 omgange i beslaget. Hold plade i højre hånd og beslag med pegefingeren, samtidig med at opsatsen skubbes op over beslaget. Enden af beslaget (den ende med de korte ben) skal lige netop gå ind i hjerneåbningen og hvile på kraniet over svælget. Når opsatsen sidder i den ønskede position, spændes skruen, indtil opsatsen sidder fast.  Tillykke du er færdig og kan nyde synet af din flotte opsats.
Montering af opsats med skrue på bukkeplade

Montering af opsats med skrue på bukkeplade

Montering af opsats med skrue på bukkeplade kræver lidt erfaring og værktøj. Du skal bruge en vinkel, evt målebånd, 3-4 mm metalbor og boremaskine, samt en træskrue til montering. Træskruen må hellere være for lang end for kort. Der er rigelig plads i hulrummet mellem hjerne og svælg. Derfor vælg en træskrue på 3-4 mm og minimum 30 mm lang.
 
Bor et hul i opsatsen i midten af den kraftige del af kraniet lige under hjernehullet, se billedet.
 
Hvis du har købt en bukkeplade med forboret hul skal der bores et hul cirka 2 cm længere nede på pladen. Benyt vinklen til at sikre at hullet placeres i midten. Den nøjagtige placering af hullet i pladen finder du ved at placere opsatsen efter at du har boret hullet i kraniet overpå pladen. Skub opsatsen på plads indtil den har den placering på pladen, som du ønsker f.eks. at næsebenene afslutter indenfor pladen. På den måde får du den pæneste trofæsamling, hvor den kommer til at se ensartet ud når mange opsatser sættes ved siden af hinanden på væggen. Kranier fra råvildt har forskellige længder og den løses ved altid af placere næseben i samme afstand til kanten og at nakkeknuden dermed afsluttes forskellige steder på pladen afhængig af længde.