Farvning af opsats og trofæer

Farvning af opsats og trofæer

Farvning af opsats og trofæer kan være en løsning, hvis man har skudt buk i bast eller fået kogt farven af opsatsen eller geviret.

I England, Skotland og Serbien starter bukken jagten allerede i April og selvom ældre bukke typisk feje tidligere end yngre bukke, kan det nemt forekomme store bukke i bast. Derfor er det ikke ualmindelige at der nedlægges bukke i bast og at opsatsen dermed vil være hvid efter at basten fjernes. Det er kedeligt at ser på og derfor kan det være en god ide at farve opsatsen.

En anden grund til at farve opsatsen kunne være for at reparer de mange skader der opstår når opsatsen afkoges. Ved afkogningen komme rosenkransene ved et uheld under vandet og de bliver blege og kedelige at se på.

Andre gange er der opstået skade på farven under afblegning af opsatsen og dele af rosenkranse eller stænger er blevet helt hvide.

Farven på opsatsen opstår i den periode hvor bukken fejer og det er typisk fra april til maj. Basten som dække opsatsen består af blød, hårklædt hud, som stiller og roligt død ud og bukken begynder at feje opsatsen mod kviste og små træer. Ved fejningen på træer og buske fjernes den døde bast og farve opstår ved at diverse træfarver, harpiks og saft overføres ti opsatsen. Farven på opsatsen vil derfor afhænge af hvilken træarter og jorder, som forekommer på bukken revir. Der er derfor vi ser en stor variation på bukkeopsatser, hvor jeg tror at de meget mørke og glansfulde opsatser typisk har fejet på grantræer og fyrtræer med rigelig harpiks.

Ved trofæopmåling indgår farven på opsatsen fra råbuk med op til 4 point. Der gives 0 gives for den hel lysebrune og op til 4 point for den helt sorte stangfarve. Hvis opsatsen er kunstig farvet gives 0 point. 

Hvordan Farves opsats og trofæer?

Hvordan farves opsats og trofæer?

Der er flere metoder til at farve trofæet og fælles for dem alle er at der smøres en kunstigmiddel på de misfarvet områder. 

De 3 farve midler til jagttrofæer jeg har prøvet er følgende:

Kaliumpermanganat smøres på opsatsen med pensel. Den rød-violette farve ændres efter lidt tid til en brun farve. Midlet er meget tynd og vanskelig at dosier og det er svært at styre farven, idet resultatet først ses når midlet udtørre og så kan det være for sent. hvis der er påført for meget. Derudover er kaliumpermanganat meget giftig og bør kun bruges i ventileret rum. Små mængder er dræbene ved indtagelse og ætser hud og slimhinder, hvis det bruges uden ventilation. Kaliumpermanganat er kun for dem som har erfaring med kemiske stoffer og ved hvordan det skal håndteres.

Naturmiddel Beize til farvning af trofæer er også meget tyndt at arbejde med og er igen ikke så nemt at dosering, idet resultatet først ses når midlet er udtørret.

Jeg har prøvet alle 3 midler og min personlige erfaring peger på at det voksbaseret farve til opsats og gevirer er det nemmeste og mindst krævende at arbejder med. Derfor har jeg valgt anbefale det voksbaseret farve til opsats og gevirer, fordi midler:

  • Nemt at dosere til rette farve
  • Resultate ses ved påføring
  • Man kan straks se om farve er passende.
  • Midlet kan fjernes igen med en klud, hvis farven er for mørk
  • Farve tørre ind efter 24 timer.
  • Det er ikke giftigt

 

Hvordan får gamle gullige opsatser den kridthvide farve igen?

 

Måden til ‘Hvordan får gamle gullige opsatser den kridthvide farve igen?’ er ved at afblege opsatsen igen. Hvis trofæsamlinger er blevet gullige efter mange år på væggen, kan man opnå den kridthvide farve igen ved at behandle kraniet på opsatsen med speciel blegemiddel, som indeholder salte og kridt.

Blegemiddel kan bruges hvis opsatserne er gullige efter mange år eller hvis opsatsen ikke blev behandlet korrekt den første gang og trænger til at få en flotter hvid farve.

Anvendelsesområde:
  • Blegning af opsatser og gevirer
  • Restaurering af trofæsamlinger for at opnå den skinnende hvide farve igen.
 

Hvordan får gamle opsatser glansen tilbage?

Ved at bruge et tynd lag af hvid vaseline olie og lad det tørrer i solen eller et varm sted.  Gentag evt. hvis nødvendigt.