Sneppe penselfjer

Sneppe penselfjer
Tilbud
Tilbud

Hvad er en sneppe penselfjer, hvor sidder penselfjeren og hvad er sneppefald. Det kan du læse mere om her på siden, samt finde løsninger til at præsentere dine penselfjer.

Et jagttrofæ er typisk noget, man forbinder med vores hjortevildt. Opsatsen fra årets sommerbuk, geviret fra den store kronhjort eller kraniet fra mår og ræv.

Sneppens penselfjer er et eftertragtet jagttrofæ og gemmes og vises frem på lige fod med de øvrige jagttrofæer fra hjortevildt. Faktisk er det den lille vadefugl, der æres som det fineste stykke vildt på paraden ved at den placeres i første række og det vil sige før hjortevildt.

For de fleste jægere er der noget særligt ved penselfjer fra sneppen, da mange jægere kan gå på jagt i årevis uden at nedlægge en sneppe. Mens andre der har veltrænede stående hunde og det rette terræn årligt kan skyde mange snepper, når der er såkaldt sneppefald.

Hvad enten man er heldig at skyde en sneppe tilfældigt ved en fasanjagt eller det er ens livspassion at gå på sneppejagt, kræver det dygtighed og det rette vejr. Man skyder ikke en sneppe uden at være en dygtig skytte og være 100 % opmærksom under jagten, da sneppen kommer lynhurtigt og typisk i dens karakteristiske zig-zag flyvemønster.

Hvor sidder penselfjerene

Hvor sidder penselfjerene​

Penselfjerene sidder tæt op af de yderste svingfjer og er normalt knapt 3 centimeter lange. Penselfjer er den yderste fjer, og der sidder en på hver side. De kan være vanskelige at finde, men findes nemmest ved at bukke vingen i leddet og føre tommefingre eller pegefingre imod fjerretningen. Penselfjeren sidder helt tæt op af den store svingfjer og gemmer sig måske under nogle dun. Men du er ikke i tvivl, når den lille spidse sneppe penselfjer dukker frem. Den er karakteriseret ved at være stiv og spids i modsætning til de andre dun og dækfjer. Løft den let ud med fingerspidsen og træk den forsigtig bagover og træk den lille penselfjer fri fra resten af vingen.

Den første penselfjer er altid lidt svær at finde, men det lærer man hurtigt efterhånden, som man nedlægger flere snepper. Ellers spørg en erfaren sneppejæger.

Sneppe penselfjer som jagttrofæ​

Sneppe penselfjer som jagttrofæ​​

Sneppens penselfjer er en af de mest eftertragtede jagtrofæer for den passionerede haglbøssejæger. Derfor gemmes og vises penselfjeren gerne frem på væggen i jagtstuen på en sneppeplade. Sneppepladen er lavet sådan, at de små penselfjer stikkes ind i et hul og så er der styr på fjerene. Så kan penselfjerene præsenteres sammen med dine øvrige jagttrofæer på væggen.

Tip

Hvis du klipper de yderste 2 cm af næbbet og stikker penselfjerene i dettes hulrum, mens næbbet er frisk, sidder de fast, når næbbet tørrer. Det er en nem og smart måde at opbevare sneppens penselfjer parvis på.

Trofæplader til sneppens penselfjer

Trofæplader til sneppens penselfjer findes i flere varianter hvor der er plads til 20, 40 eller 52 par eller en enkelt fjer.

Sneppefald

De største bestande af snepper forekommer i de skandinaviske lande og Rusland. Når det begynder at blive koldere og vinterlig i disse lande, trækker sneppen sydpå og vi kan opleve sneppefald. Det betyder successen på sneppejagten i Danmark hovedsageligt afhænger af, hvornår vinteren starter nordpå, men typisk kan man opleve sneppefald i slutningen af oktober og starten af november.

I Danmark har vi både standfugle dvs. skovsnepper der bliver her hele året, og trækfugle .

Hvert år trækker tusindvis af snepper igennem Danmark, og danske jægere nedlægger fra 25.000 til 40.000 skovsnepper om året. Dog var der 2 ekstreme gode sneppeår i 2008 og 2009, hvor der blev nedlagt henholdvis 66.472 og 64.280 skovsnepper. Udviklingen af vildtudbytte af skovsnepper har været støt stigende siden 1941. hvor man for første gang indsamlede oplysninger om nedlagt vildt. Læs mere her-->>

Vildtudbytte for skovsneppe